Höstig gryta

skriv ut
4 portioner
  • 300 gr quornbitar
  • 1 paprika
  • 1 gul lök
  • 1 burk champinjoner (hela)
  • 1/2 zucchini
  • 1 buljongtärning (kalv)
  • 1/2 burk syltlök
  • 1 dl rödvin
  • 1 dl hett vatten
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 msk Smör och rapsolja
Gör så här:

Fräs quornbitarna i hälften av fettet tills de får lite färg. Lägg åt sidan.

Grovhacka lök och paprika och tärna zucchinin. Häll av champinjonerna och spara spadet.

Fräs champinjonerna så de blir torra, ha i resten av fettet och alla grönsaker förutom syltlöken. Bryn grönsakerna tills de är mjuka. Häll tillbaka quornbitarna, tillsätt vinet och låt småputtra ett par minuter.

Lös upp buljongtärningen i det heta vattnet och häll ner i grytan. Tillsätt syltlökarna och låt allt koka ihop 3-4 minuter. Blanda ut majsstärkelsen i champinjonspadet och häll ner i grytan. Låt tjockna genom att koka ytterligare ett par minuter. Bli det för tjockt, spä med vatten. Smaka av med salt och peppar.

Servera med ris eller kokt potatis.

 

För er Viktväktare: 3 SP eller 2 SP Flex per portion om man använder matlagningsvin. Lägg till SP för ev ris eller potatis.

 

Recept – Martin Jikita, bild – Marlene Rindå Jikita