Het böngryta

skriv ut
Denna böngryta är helt vegetariskt, men jag kan mycket väl tänka mig att lägga i en mild korv nästa gång för att dämpa hettan i grytan. Smaklig måltid!

Till 4 portioner behöver du:

  • 1 finhackad gul lök
  • 2 msk finhackad ingefära
  • 1 röd finhackad chili
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • 1 1/2 tsk spiskummin
  • 2 burkar plommontomater
  • 1 medelstor vitlöksklyfta
  • 1 burk stora vita bönor
  • 1 burk kidneybönor
  • färsk bladspenat (cirka 80 gram)
  • färsk mynta
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 1 msk matolja
  • kokt matvete (eller ris) till 4 personer (Smartpointsen är beräknat på 2 dl okokt matvete)
Gör så här:

Börja med att koka matveten (eller riset) om det inte redan är gjort.

Fräs lök, ingefära och chili i matoljan tillsammans med paprikapulver och spiskummin. Om du vill ha lite strimlad korv med så är det lämpligt att lägga det i pannan nu. Tillsätt plommontomater samt pressad vitlök och låt det småkoka under lock cirka 15 minuter.

Tillsätt bönorna och låt det koka ytterligare 10 minuter utan lock. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner spenat i grytan och servera med matvete (eller ris), mynta och en klick yoghurt. En brödbit till är inte dumt alls, hjälper till att dämpa hettan lite.

För er viktväktare: 10 SP per portion om man använder Turkisk Yogurt max 3.5% och 0.5 dl okokt matvete per portion.

Recept och bild – Nadjaskitchen