Halstrad lax med kokosmjölk, lime och dill

skriv ut
Många av oss äter lax till påsk. Här är ett enkelt recept på en väldigt god rätt som går snabbt att laga.Glad påsk!

Till 4 potioner behöver du:
  • 600 g laxfilé
  • Flingsalt och nymalen svartpeppar eller rosépeppar
  • 1 msk Oliv- eller rapsolja till pannan
  • 1 liten burk kokosmjölk, 165 ml
  • 1 lime, 1 msk saft + 1 msk skal + klyftor till servering
  • 1/2 tsk strösocker
  • 3 msk fint hackad dill
TILL SERVERING:
  • 1 bunt sparris
  • Ris
  • Limeklyftor
Gör så här:

Koka riset enligt anvisning. Ta bort skinnet på laxen genom att sätta kniven mellan laxköttet och skinnet. Skär och tryck nedåt med kniven och håll i skinnet med andra handen. Dela sedan laxen i portionsbitar. Salta och peppra bitarna.

Hetta upp olja i en panna och stek laxen på ganska hög värme i ca 3 minuter på varje sida. Den ska inte bli helt genomstekt.

Häll på kokosmjölken, limesaft och limeskal. Smaka av med salt, peppar och socker. Låt sjuda ca 3 minuter tills laxen är klar. Den ska inte koka. Strö över dillen.

Skär bort sparrisarnas nedre del och koka den i lättsaltat vatten i ca 4 minuter. Häll av och servera laxen direkt ur pannan med sparrisarna, riset och limeklyftor.

För er viktväktare: Lax och sås blir 12 SP eller 11 pp per portion. Ni kan göra det lite billigare genom att välja magrare koksmjölk och/eller mindre bit fisk. Glöm inte lägga till Points för riset.

Recept och bild – Annelie Niehoff