Grönsaksgratäng

skriv ut
4 Portioner
  • 1 zucchini
  • 2 broccolistånd
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 rödlökar
  • 2 morötter
  • 250 gr färska cocktailtomater
  • 1 palsternacka
  • 3 ägg
  • 200 grekisk yoghurt
  • 2 dl riven ost
  • 2 msk färsk hackad basilika
  • 1-2 msk olja
  • salt
  • peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och skiva zucchini, morot, palsternacka och lök. Dela broccolin i små buketter, ta bort det mesta av stjälken. Dela vitlöksklyftorna på mitten och skiva sedan tunt. Fräs alla grönsaker i oljan och krydda med salt och peppar. Blanda om och värm ca 5-10 min. Lägg grönsaker och tomater i en gratängform. Vispa samman ägg och yoghurt, blanda i ost och basilika. Fördela jämt över grönsakerna. Gratinera i ugn i ca 35-40 minuter, tills ytan fått en fin färg.

Servera som ensamrätt eller med något gott tillbehör.

 

För er Viktväktare: 2 SP Flex per portion om man använder Larsas Fettfria Grekiska Yoghurt, 1 msk olja och max 12%-ig ost.

 

Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita