Grillade laxspett med nordiskt ris, grön sparris & dill

skriv ut
4 grillspett
  • 4 st laxfiléer
  • 2 st citroner i tunna skivor
  • havssalt och peppar
  • 3 dl basmatiris
  • 1 st gul lök
  • 1 st palsternacka
  • 6 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 200 g grön sparris
  • 1 msk dill
  • olja

Ättiksblandning:

  • 3/4 msk socker
  • 1 msk 12% ättika

 

Gör så här:

Börja med att förbereda riset. Skala och finhacka löken och palsternackan.

Låt grönsakerna svettas en stund i lite olivolja, ta sedan riset och låt det fräsa tills det blir lite genomskinligt utan att ta färg. Tillsätt vattnet och salt, låt sjuda på svag värme under lock i ca 15-20 minuter.

Blanda ättikan och sockret i ett glas.

Skär sparrisen i bitar.

När riset är klart, blanda ner hälften av ättika- och sockerblandningen, smaka av. Smaken ska kännas fräsch och lite syrlig. När du är nöjd med smaken vänds sparrisen och dillen ner i riset. Smaksätt med svartpeppar, gärna från kvarn.

Dela laxen i bitar. Sätt laxen på spetten, varva med de tunna citronskivorna som du viker ihop dubbelt. Salta och peppra.

Grilla/stek laxen ett par minuter på varje sida.

Servera spetten med sparrisriset.

 

Blir där lite ättika-socker blandning över så häll detta över laxen när den är färdiggrillad. 

 

För er Viktväktare: o SP Flex per spett, 0 SP Flex för sparrisen om man använder sötströ ist för socker till marinaden,  lägg till SP för riset.

 

Recept och bild – Findus