Grekisk Fiskgratäng

skriv ut
6 portioner
  • 800 gr vit fisk, tex torsk
  • 800 gr bladspenat
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk citronsaft
  • 3 skivade tomater
  • 100 gr oliver utan kärnor
Gratängsås:
  • 5 dl matlagningsyoghurt
  • 2 äggulor
  • 1 1/2 dl riven ost
  • 150 gr smulad fetaost
  • salt
  • citronpeppar

 

Gör så här:

lägg den frysta spenaten i en stekpanna och låt den tina upp och ånga av. Tillsätt olja och vitlök. Fräs ett par minuter, tillsätt citronsaften och smaka av med salt och peppar. Lägg spenaten i botten på en ugnssäker form och lägg fisken ovanpå. Salta och peppra. Strö över tomatskivorna och oliverna.

Vispa ihop yoghurt, äggulor och 1 dl av den rivna osten och den smulade fetaosten. Häll såsen över fisken och strö över resten av osten. Gratinera mitt i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter. Servera med ris.

 

För er Viktväktare: 6 SP per portion om man använder 3,5%-ig turkisk yoghurt, max 12%-ig riven ost och 3%-ig fetaost (smula sönder kuberna). lägg til SP för ris.

 

Recept – Martin Jikita, bild – Marlene Rindå Jikita