God köttfärspaj i portionsformar

skriv ut
Många tycker om paj och att det är en praktisk rätt att ha som matlåda till jobbet eller vackert på matbordet. Att servera ur mindre formar är ett sätt att göra det lite extra personligt.

Köttfärspajer kan varieras i det oändliga. Här är den enkelt kryddad med tomat, basilika och vitlök, en mycket god kombination. Just det här receptet räcker till sex små portionsformar eller en stor paj med sex lagom stora bitar.

Till 6 portioner behöver du:
Pajdeg:
  • 100 g smör
  • 100 g keso
  • 3 1/4 dl mjöl
Fyllning:
  • 400 köttfärs
  • 1 dl passerade tomater
  • 1 tsk basilika
  • 1 mindre vitlök
  • Salt och peppar efter tycke och smak
  • ca 100 g riven ost
Gör så här:

Blanda alla ingredienser till pajskalet och knåda snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i cirka 30 minuter i kylskåp. Smörj portionsformarna. Dela degen i sex delar och tryck ut i portionsformarna. Nagga gärna botten och förgrädda i cirka 5 minuter i 225 grader.

Fräs köttfärsen under tiden, om du vill ha lite lök så går det mycket bra och börja med den i så fall. Tillsätt passerade tomater, pressad vitlök och basilika. Krydda med lite salt och peppar. Fördela köttfärsen i formarna och fördela den rivna osten. Här kan välja och lägga till skivad tomat, paprika eller annan godsak som man föredrar.

Grädda i 200-225 grader tills osten smält och fått fin färg, cirka 10 minuter beroende på ugn. Serveras med en god sallad och lite keso till. Smarrigt!

 

För er Viktväktare: Det blir 15 SP/15 SP Flex per portion om man använder 10% nötfärs och max 17%-ig ost.

 

Recept och bild – Nadjaskitchen