Gazpacho – svalkande en varm sommardag

skriv ut
4 portioner
  • 1 kg tomater
  • 1 stor rödlök
  • 1 röd paprika
  • 1 chili
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 gurka
  • 1 buljongtärning (umami el grönsaker)
  • 1/2 dl hett vatten
  • 1 1/2 dl iskallt vatten
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1-3 tsk salt
  • peppar

Garnerning

  • 200 gr skalade räkor
  • 1 paket fetaost
  • gurka
Gör så här:

Lös buljongtärningen i det heta vattnet. När den är helt upplöst tillsätts det iskalla vattnet, blanda om och ställ åt sidan.

Skala och dela löken i kvartar. Skär chili och paprika i mindre bitar. Mixa (helst i matberedare eller blender) lök, vitlök, chili och paprika till en slät ”smet” och häll över i en stor skål. Lägg undan 1/4 av gurkan som ska användas till garnering. Dela resterande gurka i mindre bitar, mixa och häll över i skålen. Skär tomaterna i mindre bitar och mixa i omgångar tills alla är finfördelade och häll över även dessa i skålen. Tillsätt buljong och balsamvinäger, smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen ca 1 timme.

Garnera tex med finhackad gurka, skalade räkor och fetaost.

 

För er Viktväktare: Gazpachon är 0 SP Flex för hela satsen, lägg till SP för ev garnering (fetaosten).

 

Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita

 

One thought on “Gazpacho – svalkande en varm sommardag

Comments are closed.