Fylld aubergine

skriv ut
Till 2 portioner behöver du:

  • ½ dl röda linser
  • 2 tsk olja
  • 2 medelstora auberginer
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 röd paprika, urkärnad och hackad
  • 4 tomater, skalade, urkärnade och hackade (orkar ni inte skala så är det ok, se bara till att kärna ut dem)
  • 2 vitlöksklyftor, krossade
  • 2 tsk curry
  • 1 tsk koriander
  • 2 krm chilipulver
  • 2 msk tomarpuré
  • Salt och svartpeppar

Sås:

  • 1 msk färsk koriander
  • 2 msk creme fraiche
  • paprikapulver
Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader. Finns grillfunktion på ugnen så använd den.

Skölj linserna och lägg dem i en liten kastrull. Häll på vatten så det täcker och koka på svag värme under lock ca 10 minuter.

Dela auberginerna i halvor på längden. Skrapa ur innehållet ned en sked. Skär det i tärningar.

Lägg auberginskalen i en långpanna. Grilla dem tomma i ugnen tills de börjar få färg, ca 8 – 10 minuter.

Fräs lök, paprika, tomater och vitlök i olja i en stekpanna. Lägg i auberginetärningarna och låt dem fräsa med tills grönsakerna börjar bli mjuka. Bland då curry, chilipulver, koriander och tomatpuré och de väl avrunna kokta linserna. Smaksätt med salt och peppar.

Fyll skalen med grönsaksblandningen. Låt dem grilla färdigt i ugnen tills allt är varmt och de fått en fin färg på ytan, ca 3 – 5 minuter.

Blanda yoghurten med koriandern och med paprikapulver. Servera såsen till auberginen.

Gillar man inte koriander så kan den uteslutas i både fyllningen och såsen.

Smaklig måltid!

För er viktväktare: 4 SP per portion om man använder 3,5% turkisk yoghurt.

Recept – Martin Jikita, bild – Marlene Rindå Jikita