Frida Lejon är Årets Konditor 2016

skriv ut
frida-leijon-arets-konditor-2016

Idag utsågs vinnaren av Årets Konditor 2016 på Bak- och chokladfestivalen i Älvsjö. Frida Leijon från Güntherska Hovkonditoriet i Uppsala kammade hem vinnartiteln efter fem tuffa delmoment där juryn blev tagen av hur väl hon tolkade årets tema musik. Med en modern och minimalistisk elegans skapade Frida bland annat en våningstårta, ”Shuffle”, med bottnar av pistagejaconde och pistagecrisp, toppade av smultronbavaroais och smultron- och yoghurtpannacotta. Tårtan dekorerades med ett par hörlurar i socker.

Under två intensiva dagar har finalisterna i Årets Konditor visat på stor kreativitet i ett högt tempo och inför en entusiastisk publik. Tävlingen bestod av fem delmoment; en trevåningstårta, två sorters praliner, tarte och éclair. Det femte och sista momentet innebar en konstnärlig installation av bakverken likt ett skyltfönster. Juryn imponerades av finalisternas fantasifulla bakverk som anspelade på temat: musik. Bakverken höll både hög kvalitet och nyskapande smakkombinationer som samspelade väl med varandra.

Temat gav ton åt bakverken, till exempel var Fridas tårta, Shuffle, dekorerad med hörlurar i socker. Pralinerna, Pause med smaker av mandel- och karamelltryffel och Stop med fyllning av vanilj och lime, charmade juryn inte bara med sitt utsökta utförande, utan även med låtvalet Wake me up. Eclairen, Play, med smak av smörkola och citroncurd, var fylld med en frisk citronverbenakräm. Stor finess och hög kreativitet visades i tarten, Rewind, som innehöll pistagejaconde, smultronbavaroais och yoghurtpannacotta. Installationen förstärkte ytterligare temat, elektronisk musik, med sitt konstnärliga uttryck.

Juryns motivering:

Med extrem precision i hantverket, mästerlig teknik och stor kreativitet skapades bakverk på en nivå som sällan skådats. Temat musik tolkades med en minimalistisk elegans som trots sin återhållsamhet stimulerade alla sinnen. Årets vinnare har med bestämdhet tryckt på fast forward, utan paus, för tävlingens utveckling.

Förutom att Frida stolt kan titulera sig Årets Konditor 2016 och Svensk Mästare i konditori vinner Frida även ett stipendium på 40 000 kr. Vinnaren representerar branschen under ett års tid.

Det här var Fridas vinnarbakverk:

PRALINER: Pralinen ”Pause” med smak av mandel- och karamelltryffel, mandelcrisp och svartvinbär. Pralinen ”Stop” med smak av vanilj och lime.

TÅRTA: ”Shuf e” med bottnar av pistagejaconde och pistagecrisp, toppade av smultronba- varoais och smultron- och youghurtpannacotta.

ÉCLAIR: ”Play” med smak av salt smörkola, citroncurd och citronverbenakräm. TARTE: ”Rewind” med pistagejaconde, smultronbavaroais och yoghurtpannacotta.