Filé- och potatisgryta med piripiritouch

skriv ut
Idag vill jag dela med mig av ett recept på en riktigt god gryta som har en liten eftersmak av hetta. Piripiri paprikan kan man naturligtvis utesluta av om man vill, grytan blir god ändå. Jag har tillagat rätten i min Crock-Pot gryta för där blir köttet så fantastiskt mört och fint. Men det går lika bra att göra denna gryta på spisen. Låt den puttra på svag värme tills du tycker att köttet känns färdigt. Man kan behöva lägga till lite vatten för att inte allt det goda ska dunsta bort.

Till 4 portioner behöver du:
  • 600 g fläskfilé
  • 8 kokta potatisar
  • 2 gula lökar
  • 2 paprikor (gärna av olika färg)
  • 1 stor morot
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olja
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1/2 dl ajvar relish
  • 1 piripiri (kan uteslutas)
  • 2 dl köttbuljong på 1 tärning
  • 1 1/2 dl matlagningsgrädde 7 %
  • 1 dl vatten (ev 1/2-1 dl att spä med)
Gör så här:

Skär filén i bitar och fräs upp den hastigt i matoljan så att den får lite färg. Lägg köttet i en Crock-pot eller vanlig större kastrull. Lägg sedan i hackad lök, morot, paprika och piripiri (ta bort kärnhuset). Allt ska vara hackat i större och grövre bitar förutom piripirin. Salt och peppra efter smak.

Blanda ihop ajvar, pressad vitlök, buljong och grädde. Häll över allt i grytan och sätt på locket. Ställ in Crock-poten på nivå II (hög värme) och 5 timmar eller på svag värme i kastrull på spisen. Låt koka i tre timmar till att börja med. Om du tillagar detta på vanlig spis så titta till grytan lite då och då, rör om och tillsätt vatten om så behövs. Koka gärna potatisen under tiden.

När det har gått tre timmar av kokningen så blandar du i den kokta potatisen, även den skuren i större bitar. Potatisen behöver inte vara helt färdigkokt, det blir den i grytan. Häll i ytterligare 1/2-1 dl vatten blanda. Passa på och smaka av grytan, lägg till salt eller peppar om så behövs. Lägg på locken och sänk nu värmen till I (låg värme) och låt den koka klart.

Denna gryta är ännu godare dagen efter för då har smakerna hunnit komma fram ytterligare. Smaklig måltid!

För er viktväktare: 9 SP eller 9 PP per portion.

Recept och bild – Nadjaskitchen

 

One thought on “Filé- och potatisgryta med piripiritouch

Comments are closed.