Enkel Janssons Frestelse

skriv ut
6 Portioner
  • 1 gul lök
  • 1+1 tsk smör och rapsolja
  • 650 gr skalad potatis
  • 1 burk ansjovisfiléer, ca 100 g
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk ströbröd
Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär löken i tunna skivor. Fräs den mjuk i 1 tsk smör i en stekpanna.

Skär potatisen i tunna strimlor. Smörj en ugnssäker form med resten av smöret. Lägg ett lager potatis i botten på formen, sedan lök, ovanpå det läggs ansjovis och sen resten av potatisen. Droppa över lite av ansjovis­spadet. Häll på grädde och mjölk. Strö över ströbrödet. Garnera med ansjovisfiléer.

Grädda i nedre delen av ugnen 45-50 minuter, tills potatisen är mjuk.

 

För er Viktväktare: 31 SP Flex för hela formen om man använder 2 dl matlagningsgrädde 4% och 1 dl lättmjölk. Lägg till SP för ev garnering.

 

 

Recept och bild – Marlene Rindå Jikita