Zacapa Edición Negra – mörk rom med smak av choklad

skriv ut
Zacapa Edición NegraZacapa kallas ofta för världens bästa rom, anledningen till detta beror på råvarorna. Till skillnad från de flesta andra romsorterna som framställs av melass, använder sig Ron Zacapa bara av koncentratet från den första pressningen av sockerrör odlade på Zacapas egen plantage. Koncentratet, även kallat jungfruhonung bidrar med en mjuk och söt smak.

Några få gånger per decennium kommer Ron Zacapa med en ny utgåva, den här gången heter den Zacapa Edición Negra som är en mörkare rom med smak av choklad som drar sig mot det rökiga och kryddiga hållet. Tillverkningsprocessen är inspirerad av traditionella Mayaritualer och den exklusiva rommen har långsamt fått åldrats med omsorg och står som en stadig symbol för Guatemalas arv och kultur.

Zacapa Edición Negra har inspirerats av Guatemalas naturliga element, vulkaner och mörk het eld. Den har åldrats på dubbla förkolnade amerikanska ekfat vilket skapar en mörk rom med en rökig intensitet, samtidigt som den accentueras av träiga och kryddiga toner. Det sista steget i denna unika process är att Zacapan har fått mogna på förkolnade bourbonfat för att ytterligare framhäva och förstärka träiga, kryddiga och rökiga toner. Denna rom skiljer sig från de tidigare utgåvorna som har tydliga söta kolatoner och smak av vanilj. I Zacapa Edición Negra finner du istället en djupare unik smak av mörk choklad, trä och välbalanserade rökiga toner.

Detta är kanske inte det första man förknippa med rom och cola, snarare så dricker man den med fördel som den är. Naturell med en isbit kanske. Den passar utmärkt till tilltugg som tex smakrik ost, torkad skinka eller chokladpraliner. En kvalitetsrom att njuta av i gott sällskap.

Ron Zacapas flaskor kommer enligt tradition från Maya-kungligheterna med en handvävd petate och för denna utgåva är det unika bandet svart.

Zacapa Edicion Negra finns att köpa på utvalda Systembolag från och med den 6 maj 2016.

Artikelnr: 10699

Pris: 749 kr

Bild – Marlene Rindå Jikita, text – Pressmaterial