Solig syrensaft

skriv ut
Syrener är inte bara vackra att titta på, de är goda också! Här är ett enkelt recept på Syrensaft som sedan kan användas som bas i en välkomstdrink, bål eller till sorbet och gele.

Syrensaft

Ca 2 liter

  • 40 klasar el 2 liter, bondsyren (den smakar mest)
  • 1,5 liter vatten
  • 1 – 1,5 liter strösocker
  • 5 citroner
  • 1 påse (30 gram) citronsyra (kan uteslutas)
  • 1 nypa natriumbensoat  för längre hållbarhet
Gör så här:

Skaka ur blomklasarna och skölj dem. Klipp bort stjälkar/skaft, dessa kan ge bitter smak. Lägg dem därefter i en ren hink eller en stor bunke.

Tvätta citronerna väl i varmt vatten. Riv av det yttersta gula skalet (zest) och strö över blommorna. Pressa saften ur citronerna och tillsätt även den.

Koka upp vatten och socker till ett sockerlag, ca 10 minuter. Tillsätt citronsyran, låt koka upp snabbt. Häll den heta lagen över syrener och citroner.

Täck med ett tättslutande lock och ställ kallt minst 3 dygn

Sila saften och häll upp på kalla, väl rengjorda flaskor. Förslut väl och förvara mörkt och kallt. Håller ca 2 månader i obruten förpackning. För längre förvaring går saften även att frysa, då bör man utesluta natriumbensoat och minska på sockermängden.

 

För er Viktväktare: 0 SP Flex för hela satsen, om man byter ut strösockret mot ca 5 dl sötningsmedel. Originalreceptet ger 240 SP Flex med 1 liter strösocker.

 

Recept & bild – Marlene Rindå Jikita