Broccoli och morotsgratäng

skriv ut
Broccoli är en av våra mest näringsfyllda grönsaker som passar bra när som helst på året. Servera gratängen med en bit kött eller som den är som tillbehör på julbordet.

En mycket snabblagad rätt till vardagen. Om man vill piffa upp gratängen så kan man använda sina favoritörter och krydda ännu mera. Man kan även fylla gratängen med fler grönsaker så som t.ex tomater.

Till 4 portioner behöver du:
  • 200 gram broccoli
  • 200 gram morötter
  • 2 salladslökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk rapsolja
  • 3 dl mjölk
  • 1 msk såsredning
  • Salt
  • Peppar
  • 4 msk riven ost
Gör så här:

Värm ugnen till 200°C.

Skala morötterna och skiva den. Lägg dem i lättsaltat kokande vatten och låt den knappt bli mjuka. Lägg i broccolin (som är uppdelad i mindre bitar) vid slutet så den får koka med i 1 minut. Häll av vattnet och fördela grönsakerna i en ugnsform.

Skär salladslöken och vitlöken i små bitar och fräs dem i matoljan utan att de får ta färg. Häll i mjölken och redningen. Koka upp så att det tjocknar till lite. Häll redningen över grönsakerna och salta och peppra efter smak. Strö över osten och gratinera i ugn (200 grader) i cirka 15 minuter.

Serveras gärna med kallskuret kött.

För er viktväktare: 3 SP eller 3 PP per portion om man använder lättmjölk och max 17% ost. Lägg till Points för ev. kallskuret kött eller liknande om det serveras till.

Recept och bild – Nadjaskitchen