Wrapsemla

skriv ut
Här kommer recept på Mattias Ljungbergs wrapsemla

Ingredienser:

Mandelmassa:
  • 400 g mandelmassa
  • 100 g skalad riven mandel
  • 0,5 msk kardemumma
Fördeg:
  • 400 g vatten
  • 100 g mjölk
  • 60 g jäst
  • 500 g vetemjöl
Vetedeg, fortsätting:
  • 250 g vetemjöl
  • 200 g smör
  • 200 g socker
  • 10 g kardemumma
  • 7 g salt
  • 1 st ägg
Gör så här:
  • Fördeg: Lös jästen i vattnet. Blanda i övriga ingredienser och låt vila i rumstemperatur i 30 min.
  • Vetedeg, fortsättning: Blanda alla ingredienser utom saltet med fördegen. Blanda degen väl i ca 8 minuter i maskin med krok. Saltet tillsätts sista minuten.
  • Låt degen vila i ca 10 minuter.
  • Dela upp degen i 60-70 g stora bitar.
  • Rulla runda bullar och låt bullarna stå i 30 minuter under en handduk.
  • Kavla ut degen till runda mycket tunna plattor ca 20 cm i diameter. Om det är jobbigt att kavla så kavla i lite åt gången i omgångar.
  • Baka av på ca 240 grader (OBS! helt beroende på ugnstyp) i ca 3 minuter. Degen ska kunna vikas utan att spricka så du får prova dig fram.
  • Mandelmassan: Blanda ihop ingrindienserna. Tillsätt lite vatten, så pass mycket att mandelmassan blir spritsbar/bredbar.
  • Spritsa eller bred mandelmassa på brödet
  • Spritsa grädde med hjälp av spritspåse eller sifon
  • Vik ihop och pudra lite florsocker över

Njut av din egna wrapsemla

Recept – Mattias Ljungberg, bild – Marlene Rindå Jikita