Semmelkaka

skriv ut
8-10 bitar
  • 100 gr smör
  • 3 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl socker
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 3 krm salt
  • 100 gr mandelmassa
Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och ställ åt sidan.

Blanda alla torra ingredienser och riv ner mandelmassan, blanda om vartefter. Blanda ner äggen och smöret och rör ihop till en smet. Smöra och ev bröa en form. Vi använde en form med 24 cm i diameter.

Grädda i ugn 20 min, kortare om man vill ha en kladdigare kaka. Stjälp upp direkt så den slutar grädda.

Server med en klick grädde.

 

För er Viktväktare: 113 SP Flex för hela kaka enligt receptet, 69 SP Flex om man byter ut sockret mot sötströ. Lägg till SP för ev smör och ströbröd till formen och tillbehör som grädde.

 

Recept – Martin Jikita, Bild- Marlene Rindå Jikita