Saffransmuffins med vit chokladgrädde

skriv ut
Tillsammans med pepparkaksjulgranen så har vi även dessa saffranscupcakes på julbordet i år. Snabba och enkla att göra men ack så goda. Mitt tips är att inte göra dubbel sats av detta utan att göra en sats i taget, de blir nämligen inte lika fina och goda när man dubblerar satsen. Låt även muffinsarna kallna ordentligt innan du spritsar på grädden. Ja just det..grädden bör du göra minst 6 timmar innan den ska vispas upp, så lite planering behövs här.

Du behöver detta till cirka 20 muffinsar:
Muffinssmet:
  • 125 g smör
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 1 påse saffran (0,5 g)
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl mjölk
  • ev. 1 1/2 dl russin
Vit chokladgrädde:
  • 100 g vit choklad
  • 2 1/2 dl vispgrädde (bör göras minst 6 timmar innan den ska vispas upp)
Dekoration:
  • chokladbokstäver eller anant pynt
Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Ställ ut muffinsformarna på plåten. Rör smör och socker pösigt, gärna med elvisp. Blanda i ett ägg i taget. Blanda ner saffran, mjölet bakpulver och mjölken. Och till sist russinen om du vill ha det. Klicka ut cirka 1 rågad matsked smet i varje form (eller fyll formarna till 3/4). Grädda i cirka 15 minuter. Låt dem svalna ordentligt.

Lägg vispgrädden i en liten kastrull och låt den bli varm, den får knappt börja koka. Ta av från värmen och bryt ner den vita chokladen och rör om den tills den har smält helt. Låt den sedan stå i kylskåp i minst 6 timmar. Jag gör detta kvällen innan och låter den stå hela natten i kylskåp. Därefter går det att vispa upp grädden precis som vanligt. Fyll en spritspåse med grädden och spritsa på varje muffins. Dekorera med eventullt bokstäver eller annat pynt.

För er viktväktare: Muffins – hela smeten är 124 SP om man använder smör och 109 SP om man använder smör- och rapsolja. Har du i russin lägg till 16 SP. Chokladgrädden – hela satsen är 77 SP vid vanlig grädde och 63 SP om man använder mellangrädde.

Recept och bild – Nadjaskitchen