Potatiskaka till fika eller efterrätt

skriv ut

Potatis är en stärkelsekälla och passar bra i bröd och kakor, potatis kan odlas överallt och i alla sorters jordar samt ger mycket i skörd som även räcker för användning i bröd och kakor. Ytterligare ett skäl har varit under kristider, att använda potatis när tillgången till spannmål var begränsad. I ”Krigstidskokboken” från 1918 ges tips på potatiskaka.

8-10 portioner
  • 300 g kokt kall potatis, skalad (ca 450 g rå potatis med skal)
  • 1 msk matfett
  • 2 msk socker
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 äggulor
  • 5 droppar bittermandel
  • Skal och saft av en ½ citron
  • 2 äggvitor

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.

Smörj och bröa en form, ca 23 cm i diameter.

Riv potatisen och smält matfettet, blanda samman i en bunke till ett potatismos. Blanda socker och mjöl. Tillsätt mjölk och vispa ner äggulorna. Tillsätt potatismoset, bittermandelolja, citronskal och citronsaft. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten. Lägg smeten i formen och släta till ytan.

Grädda i ugnen ca 45 min.

Servera med frukt och bär, grädde eller sylt.

 

För er Viktväktare: 15 SP Flex för hela kakan om man använder minimjölk och sötningsmedel istället för socker. Lägg till SP för det du smörjer formen med, samt ev tillbehör.

 

Recept – Potatis i tiden