Nattjästa Sesamfrallor

skriv ut
Nästan alla tycker om doften av nybakat bröd och att få vakna till den doften är en känsla av lyx. Här är ett enkelt recept som du snabbt förbereder på kvällen, låter jäsa över natten och gräddar färdigt på morgonen.

Till 8-10 stycken behöver du:
  • 1/4 paket jäst
  • 2 dl kallt vatten
  • 1 msk olja
  • 3/4 tsk salt
  • 1 dl grovt rågmjöl
  • 4-5 dl vetemjöl
  • 3 msk sesamfrö
Gör så här:

Smula jästen. Tillsätt lite av det kalla vattnet och lös upp jästen. Tillsätt sedan resten av vattnet, oljan, saltet, rågmjölet och till sist även vetemjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 8-10 bitar, beroende på hur stora du vill ha bröden. Forma till långa släta bröd som läggs på en bakpappersklädd plåt. Täck plåten med bakduk och ställ i kylskåp över natten.

På morgonen tar du fram plåten och låter den stå framme en stund medan du värmer upp ugnen till 250 grader. Pensla med vatten och strö över sesamfrön. Grädda i 10 minuter och låt sedan svalna en kort stund innan du sätter tänderna i den.

För er viktväktare: hela satsen är 44 SP eller 41 PP. Vid 8 st bröd blir ett bröd 6 SP eller 5 PP och vid 10 stycken blir ett bröd 4 SP eller 4 PP.

Recept och bild – Nadjaskitchen