Lussebullar

skriv ut
Klart det ska vara lussebullar till första advent! För allra bästa resultat så bör du använda en maskin som bearbetar degen upp till 15 minuter.

Till mellan 24-32 bullar behöver du:

Deg:
  • 200 g smör
  • 2 kuvert (1 g) saffran
  • 5 1/2 dl mellanmjölk
  • 50 g jäst
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 14 dl vetemjöl
Pensling:
  • ägg + 7 msk pärlsocker
Gör så här:

Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet och låt den koka upp. Ta av från värmen och tillsätt mjölken. Fördela jästen i bunken som tillhör bakmaskinen och lös upp det med lite av den fingervarma vätskan. Sätt igång bakmaskinen på medelhög hastighet, använd degkrok, och tillsätt ägg och strösocker. Arbeta sedan in vetemjölet och saltet i degen lite i taget. Bakmaskinen ska nu få arbeta mellan 10-15 minuter, tills degen börjar släppa från kanterna. Låt det sedan jäsa i bunken till dubbel storlek, 45-60 minuter.

Knåda degen med ett par tag på ett mjölat bakbord och dela den sedan i 4 bitar. Därefter delar du varje bit i ytterligare 6 eller 8 bitar, beroende på hur många bullar du vill göra. Rulla ihop varje bit till lussekatter och lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa under bakduk i 45-60 minuter. Sätt ugnen på 225 grader (200 grader varmluft) under tiden.

Vispa upp ägget till penslingen och pensla lussebullarna. Strö över pärlsocker, garnera med russin eller behåll dem helt släta. Grädda i 8-10 minuter tills de får en fin gyllene färg.

För er viktväktare: vid 24 lussebullar blir en 10 SP eller 6 PP per styck och vid 32 st blir det 7 PP eller 5 PP per styck.

Recept och bild – Nadjaskitchen