Julens Kanelstjärnor

skriv ut
Dessa glittrande vackra små kanelstjärnor passar fint på julens kakbord. Degen kan gott göras en dag i förväg och mår bara bra av att ligga kallt tills den ska kavlas ut. Kakorna förvaras med fördel i frysen, de tinar upp på ett nafs.

En sats kanelstjärnor (mellan 35-50 st):
Mördeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk strösocker,
  • 125 g smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula (spara äggvitan)
Garnering:
  • 1 äggvita
  • 2 tsk malen kanel
  • 3 msk strösocker
Gör så här:

Mät upp mjöl, socker, vaniljsocker och smör i en matberedare/maskin. Mixa kort och hastigt tills smöret fördelats. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt samman till en deg. Ställ degen i kylen och låt den vila kallt i minst 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader.

Dela degen på hälften och ställ tillbaka den ena halvan i kylen. Kavla den andra halvan tunt på lätt mjölat bakbord. Mjöla även kaveln om så behövs. Ta ut stjärnor med mått och lägg kakorna på plåt med bakpapper. Vispa upp äggvitan. Blanda samman kanel och socker. Pensla kakorna med äggvita och strö över kanel- och sockerblandningen. Gör nu samma sak med den andra deghalvan.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 5-8 minuter. Låt kakorna svalna på plåten. Förvara dem sedan i en tätslutande burk och gärna i frysen. Lycka till!

För er Viktväktare: Hela satsen är 81 SP eller 54 PP.

Recept och bild – Nadjaskitchen