Hemmagjord Nöt- och Chokladkräm (Nutella)

skriv ut
ca 2 dl
  • 200 gr hasselnötskärnor
  • 50 gr honung
  • 3 msk kakao
  • 3 msk olja
  • en nypa salt
Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg hasselnötskärnorna på en plåt med bakplåtspapper. Rosat i ugnen ca 10-12 minuter. Ha koll, bränns det får krämen en besk smak. Ta ut kärnorna och låt dem svalna. Ta en torr och ren kökshandduk. Ta lite av kärnorna i  taget och gnugga för att ta bort skalet. De behöver inte vara helt rena från skal, men det mesta ska bort.

Ha ner kärnorna i en matberedare, mixa tills det blir en kräm. Det tar en stund, först blir det smuligt och torrt, sen blir det en smet. Tillsätt honungen, kakaon, salt och en matsked olja. Mixa igen. Tillsätt olja lite i taget tills du har en bredbar smet. Vill man ha en slätare smet kan man köra några minuter med stavmixer.

Häll upp i en tättslutande burk och förvara i rumstemperatur.

 

För er Viktväktare: 65 SP Flex för hela satsen, 55 SP Flex om man byter ut honungen mot sötningsmedel (ta betydligt mindre mängd).

 

Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita