Frusen citron- och kolatårta

skriv ut
Här kommer en riktig goding som ni bara måste göra nu när det är så varmt: en frusen citron- och kolatårta med kokosbotten! Den är superlätt att fixa till och kan med fördel göras dagen innan då den ska stå i frysen i minst 6 timmar innan servering. Använd gärna riktig grädde och njut av din bit, men du kan naturligtvis byta ut den och få ner fetthalten.

Till en tårta med cirka 10 bitar så behöver du:
Botten:
  • 25 g rumsvarmt smör
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 2 1/2 dl kokosflingor
  • 1/2 tsk bakpulver
Fyllning:
  • 3 ägg
  • 1 1/4 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • fint rivet skal av 2 citroner samt 3/4 dl saft
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 burk (397 g) färdigkokt kondenserad mjölk (halva burken skall användas till fyllning och halva till topping)
Garnering:
  • 1 dl salta jordnötter
Gör så här:

Vispa ihop smör och socker till botten. Tillsätt sedan ägget. Blanda alla torra ingredienser och rör ner. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Bred ut smeten jämt och grädda i 175 grader i cirka 15 minuter. Låt botten svalna i formen.

Gör fyllningen medan botten svalnar. Börja med att dela äggen till fyllningen. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa sedan äggulorna med socker poröst. Vispa till sist grädden i en tredje bunke. Tillsätt citronskal och saft i äggulevispet, rör även ner crème fraichen. Vänd sedan ner den vispade grädden och slutligen försiktigt även äggvitevispet. Häll över halva citronfyllningen på kokosbotten och häll över knappt hälften av kolasmeten. Täck med resten av citronfyllningen. Släta till ytan, täck med folie och ställ i frysen i minst 6 timmar eller över natten.

Ta fram tårtan cirka 10-15 minuter innan servering. Ta loss formens sidor och häll över resten av kolasmeten på tårtan och toppa med hackade salta jordnötter (detta kan även göras tidigare om man vill spara tid, men inte innan den är helt fryst).

För er viktväktare: Total 239 SP. 24 SP eller 14 PP per bit vid 10 bitar, vid 12 bitar så blir det 20 SP eller 11 PP per bit.

Recept och bild – Nadjaskitchen