Form till stående pepparkaksgran

skriv ut
Vi har testat en ny slags pepparkasform, för stående pepparkaksgranar. På bilden såg det riktigt läckert ut, men vårt resultat blev inte riktigt så bra som på bilden.

Vi använde färdig pepparkasdeg från Skogaholm och följde alla anvisningar noga. Degen kavlades ut till 2-3 mm, delarna stansades ut och fick stå på 175 gr i 5-6 minuter i ugnen. Vid första försöket svällde de utskurna partierna ihop så pepparkakan sprack när vi försökte passa ihop dem.

Vid nästa försök delade vi lite extra på de där utskurna partierna, men det hjälpte inte särskilt mycket. Istället skar vi vid tredje försöket rent passbitarna efter gräddningen och då funkade det! Det är alltså ett stall tips! Grädda delarna och skär rent där bitarna s ka passas ihop, medan pepparkakan fortfarande är varm.

När bitarna väl var sammanfogade skulle granen dekoreras. Att spritsa delarna innan de sattes ihop funkade inte, då blev det väldigt kladdigt att passa ihop dem. Så det fick bli att spritsa dem stående men då rann kristyren istället. Vi har inte riktigt klurat ut hur man tänkt där…

Resultat är ändå en stående pepparkaksgran! En kul grej, även om vår inte blev särskilt vacker. Men vi kommer att testa igen, övning ger färdighet!

pepparkaksgran form pepparkaksform-gran-300 svullen-gran-300perpr-pepparkaka-300pepparkaksgran

Bilder och text – Marlene Rindå Jikita