Ärtsoppa

skriv ut
8-12 port

 

  • 1 kg gula ärtor
  • 3 liter vatten
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 1 msk timjan
  • 1-2 msk flytande margarin
  • 4 lagerblad
  • 6 msk grönsaksfond

Tillagning i Crock-Pot:
Stek den hackade löken och margarinet tills det karamelliserad. Häll över löken och resten av ingredienserna i din Crock-Pot. Blanda om och sätt tiden på låg i 8 timmar.

Ta av grytan, fiska upp lagerbladen, rör om och låt stå en liten stund. Späd med lite vatten om du vill ha en lösare soppa. Smaka av med salt och peppar.

Tillagning i kastrull:

Rensa och skölj ett paket gula ärtor (1 kg). Blötlägg dem i 3 liter vatten i minst 10 timmar.

Steka den hackade löken i margarinet. Lägg löken och alla övriga ingredienser i en stor kastrull och koka upp. Skumma av. Koka under lock tills ärtorna är lagom mjuka, 1-2 timmar. Fiska upp lagerbladen. Smaka av med salt och peppar.

Servera ärtsoppan med senap och ett gott bröd.

 

För er Viktväktare: 8 SP Flex för hela grytan, om man använder 2 msk margarin.

 

Recept – Martin Jikita, Bild- Marlene Rindå Jikita