Ärtamole – till fredagstacon!

skriv ut
Självklart vill man ha guacamole till tacon, men avokado kan vara svårt att hitta mogen, är dyrt och inte särskilt klimatsmart. Vi har därför testat oss fram och hittat ett fullgott alternativ där vi bytt ut avokadon mot gröna ärtor. Vi har dessutom velat hitta ett snabbt recept, utan hackande av en mängd olika ingredienser. På vårt sätt får ni samma färg, samma konsistens och nästan samma smak – och minst lika gott.

Ärtamole

4 portioner

  • 300 gr gröna ärtor
  • 1 msk lökpulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1/2 -1 tsk chiliflakes
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 2 msk limesaft
  • 100 gr grekisk yoghurt

Gör så här:

Tina ärtorna om det behövs. Blanda ärtor och kryddor, samt limesaften och kör med en stavmixer tills det är en slät smet. Tillsätt yoghurten och blanda ordentligt.

Servera till taco, som tillbehör på buffébordet eller på smörgåsen.

 

 

För er Viktväktare: 0 SP Flex om man använder Larsas fettfria grekiska yoghurt.

 

 

Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita