Du i Fokus
Mat & Dryck

Årets macka heter Local Hero

skriv ut

En riktigt god och mättande macka är något av det trendigaste i år. 8 finalister från hela landet tävlade på Sthlm Food & Wine i Stockholm. Efter en intensiv finaldag kammade till slut Sandra Lindbom från Västerås hem förstaplatsen i årets tävling med mackan Local hero. Mackan är gjord på honungsbröd, toppad med äppelcoleslaw, friterad grönkål och picklade hallon.

Tiden då vi endast åt mackor vid frukostbordet är ett minne blott. Idag har mackan blivit ett självklart lunchalternativ, och det äts även en hel del mackor till middag. En undersökning från Brödinstitutet visar att var fjärde svensk väljer just en macka till middag, minst en dag i veckan. 2017 har mackan med andra ord ett starkt fäste i Sverige.

Årets bidrag bjöd på allt ifrån friterad surdeg, pankofriterad halloumi till en dansk klassiker – potatismackan. Mackorna var skapade med noggrant utvalda råvaror som bjöd på intressanta smakkombinationer i såväl bröd som fyllning. Ett exempel på detta är ett stenungsbakat bröd med ruccola och chiafrön i.

Men det var inte bara smaken som var avgörande under finalen. När juryn gör sin bedömning av finalisternas mackor tittar man även på utseendet, hur nyskapande den tävlande bagaren, konditorn eller kallskänkan har varit och den ekonomiska delen. Mackan ska inspirera branschen och ska kunna säljas på ett konditori eller bageri, vilket kräver att både produktval och åtgång måste vara genomtänkt. Mackan ska även gå att göra snabbt, 20 mackor ska göras på bara 45 minuter. Allt utom brödet skall skapas från grunden.

Sandra Lindbom klarade allt detta och kammade hem vinnartiteln med Local hero, med juryns motivering: ”Mjukt, krämigt, hårt, sött, syrligt och salt i en och samma macka låter som en omöjlighet. Årets vinnare har lyckats kombinera en mängd intryck för både smaklökar och ögon till en imponerande helhet som får juryn att jubla. Vinnaren i Mack-SM 2017 går från att vara en lokal mack-hjälte till att inspirera hela Sverige. Grattis Sandra Lindbom med mackan Local hero!”

Utöver den ärofyllda titeln vinner Sandra Lindbom även 10 000 kr som får disponeras fritt i utbildningssyfte.

– Fantastiskt kul och smickrande! Att jag skulle vinna hade jag aldrig vågat hoppas på. Jag var nervös att tiden skulle bli svår att hålla, men allt satt som en smäck idag. Jag hade gjort ett eget tidsschema, som gjorde det enklare att hinna med allt. Att juryn utsåg Local hero till vinnare, en macka med råvaror från lokala hjältar, gör att jag fått ett kvitto på att jag är på rätt spår. Lokalt producerade råvaror är vägen att gå helt enkelt, säger Sandra.

Andraplatsen gick till Maria Nyström, Haga Tårtkompani & Bageri, och hennes macka Durabilly. Tredjeplatsen knep Tomas Persson, Roslagsbageriet i Norrtälje, med sin macka Hickorydrömmar.

Här är receptet på årets vinnarmacka:

Local Hero

Honungsbröd med hasselnötter (2 limpor):

  • 228 g rågsurdeg
  • 705 g vetemjöl
  • 200 g rostade hasselnötter
  • 95 g honung
  • 12 g salt
  • 3 g jäst
  • 337 g vatten

Rostade hasselnötter:

  • 200 g hasselnötter

Hemslagen majonnäs:

  • 8 äggulor
  • 4 msk rödvinsvinäger
  • 4 msk dijonsenap
  • 1 l rapsolja

Äppel-coleslaw:

  • 1 liter hemslagen majonnäs
  • 15 äpplen
  • 200 g grönkål
Gör så här:

Honungsbröd med hasselnötter

Kör till en elastisk deg och blanda i hasselnötterna (som ska rostas, sedan blötläggas kort och sedan rinna av). Jäs i 1,5 timme. Forma degen till en limpa. Jäs i kyl över natten. Snitta. Sätt in brödet på 250 grader. Sänk sedan temperaturen till 200 grader och grädda i 30 –35 minuter.

Rostade hasselnötter

Rosta i ugnen på 200 grader tills dom blir gyllenbruna. Ta bort lösa rester av skal. Låt svalna. Grovhacka.

Hemslagen majonnäs

Blanda äggulor, vinäger och senap i en bunke. Häll i  oljan i en jämn stråle medan du mixar med mixerstav alt. i matberedare. Smaka av med salt.

Äppel-coleslaw

Skär äpplena i tunna stavar. Skölj och plocka kålen från stjälken. Grovhacka grönkålen. Blanda i majonnäsen.  Salta och peppra efter smak.

 

Recept – Sandra Lindbom, Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – pressbild

 

 

Visited 14 times, 1 visit(s) today