Du i Fokus
Mat & Dryck

Årets Äggrätt – Hummus med zaatarägg

skriv ut
I början av september gick finalen av Årets Äggrätt av stapeln. Fem finalister slogs om titeln ”Årets Äggrätt 2017” inför en matkunnig jury. Det blev slutligen en rätt som fångade juryn lite extra, Zaatarägg med hummus och berbererostade kikärtor av Morteza Pourdanandeh .

”Rätten är väldigt vacker för ögat, den har många användningsområden, är trendig och en nytänkande, men ändå med en smak av tradition ” var juryns motivering.

Under sommaren har svenska folket haft chans att nominera sina bästa äggrätter på Instagram eller myTaste genom att tagga sitt recept med #åretsäggrätt. Fyra finalister har utsetts av juryn, den femte har utsetts av svenska folket.

Här är receptet till Årets Äggrätt, så ni kan testa själva:

Hummus med sumac, toppad med Berbererostade kikärtor och Za’atar stekt ägg.

1 portion

Hummus
1 burk kikärtor
1 vitlöksklyfta
1-2 msk tahini
2 msk citronjuice
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk salt
2 krm peppar
1 krm chilipulver
2 krm sumac
1-2 msk olivolja

Picklad lök
1 rödlök
1 röd chili
1.5 dl vitvinvinäger
1 tsk socker
1 tsk salt

Berebererostad kikärtor
5-8 st. kikärtor från burken ovan
1-2 msk olivolja
1/2 msk berebere
kryddblandning

Za’atar stekt ägg
1 ägg
1/2-1 msk za’atar (kryddblandning med timjan, sumac och rostade sesamfrön och ev salt)
1 msk olivolja
1 msk smör

Gör så här:

Börja med den picklade löken
Blanda vinägern med sockret och saltet. Blanda antingen ordentligt så att sockret löses upp eller
koka upp blandningen lite snabbt för att sedan kyla ner den. Skala och skär löken. Skär chilin i cirklar (kan utelämnas eller minskas om man inte vill ha hetta). Lägg allt i en skål så att löken täcks av vinägern och låt stå i minst 15 min.

Hummus
Häll av vätskan från kikärtorna och skölj. Häll dem i en matberedare och mixa tillsammans med alla andra ingredienser, förutom oljan. Tillsätt sedan lite olja i taget och fortsätt mixa tills det blir krämigt. Önskas lösare konsistens, använd mer vatten och/eller olja. Citron, vitlök och lime kan användas efter smak.

Berbererostade kikärtor
Värm en stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja. Ta en tesked berberekrydda och rör om. Tillsätt avrunna kikärtor (var försiktig då de kan poppa upp). Stek och rör om tills kikärtorna har fått färg och kryddan har satt sig. Häll av allt i en skål, även oljan för senare bruk.

Za’atar stekta ägg
Värm en stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja och smör när stekpannan är varm. Tillsätt za’atar och knäck försiktigt ett ägg över kryddan så att äggulan inte går sönder. Salta och peppra samt använd lite mera za’atar. Stek så att äggvitan är fast och äggulan lös.

Häll av hummusen i en djup tallrik. Gör en grop i hummusen med hjälp av en sked. Lägg kikärtorna i mitten och därefter det stekta ägget. Lägg på löken med chili. Garnera gärna med persilja, za’atar och ringla över lite olivolja eller berebereoljan.

Servera med arabiskt tunnbröd eller rostade baguetter.

Årets Äggrätt 2017 arrangerades av Svenska Ägg, i samarbete med Eggs Inc och myTaste.

 

Recept – Morteza Pourdanandeh, bild – Svenska Ägg

Visited 13 times, 1 visit(s) today