Grumphy Graham bröd

skriv ut
Till en sats (25-35 st) behöver man:
  • 1 påse (150 g) Kronjäst färsk surdeg fullkornsvete
  • ½ paket (25 g) färsk jäst
  • 5 dl (500 gram) kallt vatten
  • 10 dl (600 gram) Vetemjöl special
  • 2 dl (120 gram) grahamsmjöl
  • 1 ½ tsk (9 gram) salt
  • 2 msk (26 g) olivolja
  • 1 ½ dl (112 gram) solrosfrön
  • vatten till pensling
  • vallmofrö (1 msk) till garnering

 

Gör så här:

Lös jästen i vattnet. Blanda alla ingredienser utom saltet och solrosfröna som tillsätts på slutet. Knåda i maskin 3 minuter långsamt och 6 minuter snabbt. Dubbla tiden om du knådar för hand. Ta i saltet och knåda degen några minuter till och tillsätt därefter solrosfröna. Lägg degen i en oljad större bunke då den gärna vill ha lite utrymme att jäsa på. Täck den även med plast eller bakduk och låt vila i 40 minuter. Efter första jäsningen: Vik in kanterna  mot mitten, vänd på degen och låt den ligga och jäsa övertäckt i 40 minuterill.

Efter andra jäsningen: Vänd försiktigt upp degen på mjölat bord och dela i 25-35 bitar. Fördela bitarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa en tredje gång täckta med bakduk i 80 minuter. Sätt ugnen på 275°C medan bröden jäser en tredje gång så att ugnen hinner bli riktigt varm. Ställ samtidigt in en plåt i botten av ugnen om du önskar att få lite ånga på bröden. Det ger bröden en lite blankare, frasigare och mer elastisk yta under bakningen. Pensla bröden med vatten och strö på vallmofrön. Sätt in bröden mitt i ugnen, häll ½ dl vatten på den heta plåten i botten av ugnen och sänk ugnen till 230°C. Grädda i cirka 10 minuter.

 

För er Viktväktare: Hela satsen är 102 smartpoints, dela det med antalet bitar du får av satsen, t.ex. vid 35 bitar så är en bit 3 sp och 4 sp vid 25 bitar

 

Recept och bild – Nadjaskitchen