Paolo Robertos Italienska Kök – Mat från Gudarnas stig

skriv ut
Paolo Roberto behöver kanske ingen närmare presentation, de allra flesta känner till honom och vet att han bland annat har skrivit flera kokböcker. Den senaste i raden kom i början av juni och innehåller både hans favoritrecept, härliga bilder och resetips. 

Paolo har den napolitanska maten i hjärtat och i hjärnan, och tillsammans med honom upptäcker vi hans smultronställen – och inte minst hans godaste recept! Maten i södra Italien har ofta grönsaker som grund, och genom att låta råvaror som till exempel tomat, aubergine och zucchini spela huvudrollen svänger Paolo ihop näringsrik vardagsmat med massor av smak. Dessutom delar han med sig av intressanta texter om det syditalienska kökets historia och kultur. Och förstås om råvarorna som hör till, som mozzarella, oliver, citroner och vin.

Kokboken är vacker och faktiskt rolig, med anekdoter och berättelser ur Paolos liv. Den är uppdelad i kapitel med pasta, pizza, grönt, fisk och skaldjur, kött och dessert så man enkelt hittar det man söker. Recepten är tydliga, med lockande bilder och hyfsat enkla instruktioner. Paolo berättar även om olika regioner i Italien och man blir sugen både på mat och att resa.

Här bjuder vi på ett av recepten.

Zabaione med frukt eller bär i säsong

4 personer
  • 4 äggulor
  • 4 msk strösocker
  • 4 msk marsalavin
  • 2–3 dl färska hela bär eller frukt i bitar
Gör så här:

Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Droppa ner vinet under ständig vispning. Fortsätt att vispa över lätt sjudande vattenbad tills krämen är tjock och skummig.

Häll upp i glas eller skålar och lägg i bär eller frukt. Servera direkt.

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita, Recept – Paolo Roberto

 

One thought on “Paolo Robertos Italienska Kök – Mat från Gudarnas stig

Comments are closed.